Bits & Computers

Grup d’especialistes en KiCAD per dissenyar i construir mòduls electrònics computadors en les modalitats de 8bits 16bits 32bits i 64bits. S’utilitzen interfícies com:
RC2014 de 8 bits per a versions lúdic-educatives
S-100, PC/104 per a vintage de 8 i 16 bits
PCI/104, PCIe/104 per a formats professionals
– Interfície hipotètica S-128 de 64bits
La fi d’aquest repte és portar KiCAD a el límit de les seves possibilitats.

Tallers i projectes en desenvolupament a Bits & Computers.

Tallers formatius regulars. Oberts i gratuïts els divendres tarde. Requereix mascareta i protocols higiènics d’aforament.

1. KiCAD-V5
Edició d’esquemes i composició de circuits electrònics sobre KiCAD V5. Estudi de circuits integrats TTL i CMOS de manera pràctica sobre protoboard amb KiCAD en tecnologia de 4 bits. Aquesta formació està orientada a les eines de construcció de circuits electrònics més que a cap tecnologia i s’adquireixen les bases de treball per a la resta de formacions sense límits d’edat o de coneixements inicials. (Taller regular dels divendres)

2. S40
Iniciació al mon digital amb eines del Retro Challenge 2014. Explorem el microprocessador Z80 des de protoboard i es realitza el muntatge del kit RC2014-Micro de Spencer Owen. El Micro utilitza la interfície USB de l’ordinador portàtil amb el que es treballa KiCAD. És un taller inicial sense que calgui passar pel primer. Es requereixen competències mínimes en informàtica, muntatges electrònics i ordinador portàtil propi. (Convocatòries en funció de demanda)

3. S100
Introducció a la Lògica Programable en CPLD amb l’ATF1508 d’Atmel. S’utilitza banc de proves del taller amb comunicació JTAG sobre LPT1. No s’aconsella adquirir recursos propis ja que és una tecnologia obsoleta però necessària pel procés d’aprenentatge cap a les FPGA. Es fa una introducció als computadors S100 a partir dels texts de l’Estàndard IEEE 696. Nivell Tècnic Electrònic. (Regular, primers divendres de mes)

4. S104
Introducció a les Portes Lògiques Programables FPGA amb pràctiques. Requereix l’adquisició del kit Cyclone IV sobre Quartus. Està orientat a la realització de circuits multicapa amb proveïdors de PCB concertats de perfil professional. Requereix amplia experiència en KiCAD i muntatges electrònics tradicionals. Les pràctiques estan orientades a la utilització de l’Estàndard PC/104 amb Cyclone IV i STM32. Nivell Enginyeria Electrònica. (Format Concertat)

5. S128
Introducció a la Recerca en processadors de 64 bits. En el taller s’utilitza experimentalment funcions de KiCAD al límit i es programen eines pròpies per agilitzar processos d’edició. Com a pràctica es desenvolupa una interfície de 64 bits amb consultes a distribuïdors de components electrònics. Imprescindible haver realitzat el taller anterior S104. No es tracta ni de Servers ni de Estacions de Treball. Nivell Doctorant Electrònic. (Format Concertat i Conferències d’Expert)

En desenvolupament:

6. S1944
Es un taller d’història de la computació basat en el PDP-11 Digital Equipment Corporation. El repte històric està en situar-se just a l’inici del arbre dels computadors al 1944, un any abans del treball de John Von Neumann i en ple projecte Manhattan. En la present edició del taller es segueixen les línies trencades entre computadors industrials de DEC i computadors personals de Bill Gates i Steve Jobs amb l’impacte entre ambdues tecnologies al 1977, on, a partir d’aquí, comença la construcció física i humana d’Internet.

PUNT DE TROBADA (tallers gratuïts)

divendres no festius de 18 a 20h

(consultar disponibilitat i aforament)

BITS & BOOKS

Gran Via de les Corts Catalanes, 594 08007 Barcelona

Annex a la Llibreria Hispanoamericana

Orígens i Motivacions

Els sistemes computador personals han evolucionat al llarg de la història. Les versions pre-norma, fonamentalment de 8 bits, tenien dificultats de creixement per manca d’acord entre els seus seguidors. L’Estàndard IEEE696 va unir criteris i va fer més fàcil incorporar processadors de 16 bits sense perdre la compatibilitat amb els anterior mòduls de 8 bits. En la última època activa de l’estàndard es van incorporar processadors de 32 bits funcionant sobre el mateix bus de 16 i de 8 bits. A l’actualitat, seguidors de www.s100computers.com  han recreat mòduls de 32 bits amb tècniques CPLD i FPGA amb KiCAD. S’està fent noves versions dels sistemes operatius CP/M i nous projectes com el CP/Net així com la incorporació d’altres sistemes operatius a partir de nous dissenys, com el mòdul MS-DOS. Ens estem plantejant afegir processadors de 64 bits a l’Estàndard, on, de fet, ja s’ha dissenyat un mòdul amb l’Intel Edison.

Us convidem a seguir i participar en aquesta aventura amb el EDA universal KiCAD.

jordi.autocet@gmail.com