Una història de la Computació

Del milió de dòlars al fes-ho tu mateix.

Les xarrades dels dimarts estan basades en les troballes arqueològiques en matèria de computadors nord-americans dels anys 70. Són filosofia i realitat que es transformen amb la aparició del micro-processador. “Una història de la computació – del milió de dòlars al fes-t’ho tu mateix” és una explicació plausible a les conseqüències que estem vivint en la més crua actualitat post moderna on els computadors els portem a la butxaca en forma de telèfons mòbils.  Aquestes converses estan dirigides als qui no som ni Arquitectes ni programadors de sistemes.

Duració de les sessions: 120 minuts.

Lloc: Bits & Books, Gran Via de les Corts Catalanes, 594

Dimarts de 6 a 8 del vespre.

Títols de les xarrades:

La historia comença a Chicago (període 1970-77)
Els esdeveniments dels anys 70 es precipiten, el computador deixa de ser la gran màquina per a uns pocs per convertir-se en petites màquines per a tots. l’Arquitecte de sistemes C. Gordon Bell farà patent de la seva frase “el bus és l’esquelet del computador”.
Bibliografies:
Llibre de Gordon Bell (disponible a internet)

Introducció al IEEE696-83
Lectura de la norma del bus S100. Per què ha perdurat fins als nostres dies? Un estudi detallat de les especificacions de la norma. Una comparativa entre el catàleg de Cromemco de 1981 i les arquitectures actuals de S100 Computers.
Bibliografies:
Text de la norma IEEE696-83 (disponible a internet)
Catàleg de Cromemco (maqueta)

Què és un processador
Una metodologia interpretativa dels diagrames de blocs de les arquitectures de computadors. Des del Z80 a l’Atom passant per les complexes composicions dels STM32 amb core ARM cortex. Alerta! Un processador no es una bicicleta, però mai més els computadors semblaran màquines màgiques e inabastables.
Bibliografies:
Recopilació de diagrames de blocs de diferents arquitectures de computadors.

El 6è paradigma
Actualitat de les arquitectures dels sistemes computadors. La caducitat programada de les seves composicions i com lluitar contra la ferralla acumulada en el traster. Com a base del pla de recuperació de ferralla utilitzarem el terme IEEE696-2020, una aposta per fer que tot torni a ser útil, per simple que pugui semblar.
Bibliografies:
List of CPU microarchitectures (Viquipèdia)

Barcelona Computers
Es una guia per a la elaboració de sistemes electrònics fets per a un mateix. Tracte de dur a terme un projecte propi amb recursos econòmics assequibles. Base dels tallers Bits&Computers, és una col·lecció de mètodes, preus i mercats per a aprofitar la tecnologia DIY de la forma més puntera en diferents espais de la ciutat. A Barcelona tenim recursos. No ens ho expliquis, fes-ho.
Documentació:
Barcelona Computers.